Udruga za dobrobit i zaštitu mačaka „S.O.S. Cat“ je neprofitna i nevladina Udruga, osnovana je u ožujku 2014. godine, s ciljem da pomogne svim mačkama, a pogotovo bolesnim, zlostavljanim, ozlijeđenim i napuštenim ničijim uličnim mačkama.

S obzirom da većina udruga pomaže većinom psima i imaju azile za pse, smatramo da zbog bolje i efikasnije pomoći životinjama trebaju postojati i specijalizirane udruge za pojedinu vrstu životinja. Na taj način se pojedinim vrstama životinja može više i efikasnije pomagati.

Mačke su se do sada uklanjale s ulica, zatvarale u kaveze i ubijale u nekim skloništima koja rade za gradove u Republici Hrvatskoj. Na taj način se neka skloništa u Hrvatskoj, financiraju i na lak način zarađuju novac. Eutanazija je ubojstvo iz samilosti i može se provesti po Zakonu o zaštiti životinja i to je riješenje jedino kada je životinja neizlječivo bolesna i pati.

Kao Udruga želimo spriječiti ovakvu vrstu rada, i zaštititi mace te navesti, educirati i osvijestiti lokalne uprave, samouprave i građane da poštuju Zakone o zaštiti životinja.

Udruga S.O.S. Cat za sada nema azil za mačke i vrlo uspješno i učinkovito radi i bez azila s projektom sterilizacija/kastracija mačaka “Uhvati, steriliziraj i vrati”. S vremenom kako ćemo prikupiti sredstva imamo u planu i „NO KILL“ azil, obzirom da te vrste azila isključivo za mačke nema u RH.

Udruga od građana ne prihvaća mačke za udomljavanje jer nema azil, ali stoji na raspolaganju za informacije bilo koje vrste vezano uz mačke, te pomoći kroz veterinarsku skrb.

Osim projekta kastracija udruga i udomljava mačke, one koji volonteri prilikom hvatanja slobodno živućih mačaka za kastraciju uhvate, a koje su pitome i imaju šansu za udomljenje. Volonteri takve mace privremeno čuvaju u svojim stanovima, gdje ih prije udomljavanja socijaliziraju, očiste od svih unutarnjih i vanjskih parazita, liječe ako je to potrebno i osposobljavaju za udomljavanje.

Svim građanima koji su dozvolili okote sugeriramo da legla svojih kućnih ljubimaca udomljavaju preko oglasnika Njuškala, razno raznih foruma, novina, preko svojih osobnih Facebook profila ili internet stranice. Po Zakonu o zaštiti životinja svi oni koji su svjesno dozvolili okote svojih ljubimaca, dužni su zbrinuti legla svojih životinja ili ih sterilizirati/kastrirati.

Za sve savjete po pitanju mačaka svi građani mogu dobiti na kontakte Udruge:

soscat(@)soscat.net
preko Facebook stranice Udruge