Velika donacija peleta tvrtke Velpel d.o.o. iz Ivanić Grada za mačke koje čekaju svoje domove

Na našu molbu za donacijom drvenih peleta, ubrzo je dogovorio gospodin Ivan Leicher iz tvrtke Velpel d.o.o., smještene u Ivanić Gradu. Razveselio je i nas i naše mace sa velikom donacijom drvenih peleta – čak 705 kg! Veliko hvala!

Velika donacija peleta tvrtke Velpel d.o.o. iz Ivanić Grada za mačke koje čekaju svoje domove

Puno maca na privremenim smještajima, dok čekaju na svoje zauvijek domove, troši veliku količinu pijeska u mačjim WC-ima. Kako smo uvijek u potrazi za jednostavnijim, jeftinijim ali ipak i kvalitetnim riješnjima, koristimo i drvene pelete. Iako je drveni pelet krenuo u proizvodnju otprilike 1985. i prvenstveno je namijenjen za grijanje i proizvodnju električne energije, tek se unazad par godina proizvodi i koristi i kod nas, a ljubitelji kućnih ljubimaca prepoznali su ga i kao odličnu zamjenu za klasični bentonitni pijesak ili kao prostirku za kuniće i zečeve.

Drveni peleti se proizvode od usitnjenog drveta ili piljevine, većinom nusproizvoda u proizvodnji i obradi drveta. Kako se peleti proizvode pod visokim pritiskom, prirodno se prešaju u male valjke koji su potpuno čisti, bez dodataka i sa vrlo niskim postotkom vlage (imaju veliku moć upijanja urina); takav prirodni materijal je odličan za upotrebu u mačjim WC-ima. Nakon što je pelet iskorišten može se i kompostirati, što je još jedna pozitivna strana njegovog korištenja u mačjim WC-ima.

Naravno, neće sve mace jednako prihvatiti upotrebu drvenog peleta i to najviše zbog njegove veličine – valjci su promjera 6mm i duljine do 30mm. Nekima macama je potrebno kraće vrijeme prilagodbe na upotrebu peleta, tako da smo u tim slučajevima postavljali više mačjih posuda za WC – dio sa peletima i dio sa klasičnim bentonitnim pijeskom, sve dok se mace ne bi privikle na korištenje. Neke mace će se priviknuti na pelete odmah ili vrlo brzo, no ima i onih koje neće prihvatiti pelete kao riješenje. Eh, mačke! 🙂

Ovako nas je dočekala donacija peleta u tvrtki Velpel d.o.o. 🙂

Velika donacija peleta tvrtke Velpel d.o.o. iz Ivanić Grada za mačke koje čekaju svoje domove